zaterdag 4 oktober 2014

Asperger voor beginners - De definitie.

Regelmatig vraag ik mij af of jullie eigenlijk wel weten wat Asperger is/betekent. Vandaar dat ik eigenlijk al een paar maanden rondloop met het idee om dit d.m.v. een serie berichten duidelijker te krijgen; of in elk geval wat het voor mij betekent.

Vandaag het eerste deel, De definitie (Volgens de DSM-IV, met dank aan wikipedia :p)

De definitie.
Het DSM-IV geeft de volgende criteria (299.80):
  • A. Kwalitatieve tekortkomingen in de sociale interactie, wat blijkt uit minimaal twee van de volgende criteria:
    1. Duidelijke tekortkomingen in verschillende vormen van niet-verbaal gedrag, zoals rechtstreeks oogcontact, gelaatsexpressie, lichaamshouding en gebaren in sociale context.
    2. Onvermogen tot het aangaan van relaties met leeftijdgenoten die bij het ontwikkelingsniveau passen.
    3. Ontbreken van het spontaan delen van vreugde, interesses of prestaties met anderen (bijvoorbeeld geen voorwerpen tonen, geven of aanwijzen).
    4. Gebrek aan sociale of emotionele wederkerigheid.
  • B. Beperkte herhaalde en stereotiepe gedragspatronen, interesses en activiteitenpatronen, wat blijkt uit minimaal een van de volgende criteria:
    1. Overheersende preoccupatie met een of meer stereotiepe en beperkte interessepatronen die afwijkend is in intensiteit of aandachtsgebied.
    2. Duidelijk inflexibel vasthouden aan niet-functionele routinehandelingen of rituelen.
    3. Stereotiep en herhaald motorisch gedrag (bijvoorbeeld fladderen of draaien van handen of vingers of complexe bewegingen met het hele lichaam).
    4. Duidelijke preoccupatie met onderdelen van voorwerpen.
  • C. De aandoening leidt tot klinisch significante tekortkomingen op sociaal of beroepsmatig gebied of andere belangrijke terreinen.
  • D. Er is geen klinisch significante achterstand in de taalontwikkeling (bijvoorbeeld woorden op tweejarige leeftijd, zinnen op driejarige leeftijd).
  • E. Er is geen klinisch significante achterstand in de cognitieve ontwikkeling of in de ontwikkeling van zelfhulpvaardigheden, aanpassingsgedrag (sociale interactie niet meegerekend) en de nieuwsgierigheid naar de omgeving.
  • F. Er is niet voldaan aan de criteria voor een andere pervasieve ontwikkelingsstoornis of schizofrenie.
Pervasief - Wat betekent dat eigenlijk?

Een pervasieve ontwikkelingsstoornis, waar alle autisme spectrum stoornissen (ASS) onder vallen, wijst op het volgende;
"Een diep doordringende stoornis" (Het heeft grote invloed op mijn motoriek, sociale vaardigheden, spraak, manier van denken, inlevingsvermogen, verbeeldingsvermogen, interesses, zintuigen/prikkelingen...)

Het is dus niet een kwestie van 'Een beetje onhandig in sociaal contact' of 'Een beetje lompe manier van bewegen'. Het is veel ingrijpender dan dat; ook al is dat voor anderen vaak niet zichtbaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten